Het belang van een testament


Iedereen heeft bepaalde bezittingen. De een heeft enorm veel geld gespaard en de ander heeft alles geïnvesteerd of producten gekocht. Al deze bezittingen zijn jouw eigendom voor je leven. Wanneer je komt te overlijden, dan worden jouw eigendommen verdeeld over je nabestaanden. Maar hoe is deze verdeling precies?

 

Geen testament

Wanneer je geen testament hebt opgesteld in jouw leven, dan zal de erfenis volgens een wettelijke verdeling worden verdeeld. Dit wil dus zeggen dat je zelf geen inspraak hierop hebt en mensen niet kunnen worden toegevoegd of uitgesloten.

 

Wel een testament

Veel mensen willen toch een bepaalde inspraak hebben over wat het met hun eigendommen gebeurt wanneer ze komen te overlijden. Deze inspraak krijg je wanneer je besluit om een testament op te stellen. Een testament opstellen kan je doen met verschillende redenen. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je een partner hebt waarmee je niet getrouwd bent en deze wilt toevoegen als erfgename. Ook kan het zo zijn dat je bepaalde erfgenamen juist wilt uitsluiten van jouw erfenis, ook dit kan je in het testament vastleggen. Ten slotte kan je zelf de verdeling van de erfenis bepalen, waardoor er geen ruzie zal komen tussen de nabestaanden over wie recht heeft op welk deel.

 

Een testament opstellen

Een testament opstellen kan je niet zelf doen. Om dit te doen moet je namelijk een afspraak maken met een notaris. Deze notaris zal jouw wensen en behoeften omzetten in wettelijke bepalingen waardoor er een officieel document kan worden opgesteld. Dit testament is volledig privé en mag niemand zien tot je komt te overlijden.